Mięso w jadłospisie niemowlaka

Wraz z rozwojem niemowlęcia warto jest przemyśleć kwestię wprowadzania do jego jadłospisu nowe produkty, które pozwolą na dostarczenie mu niezbędnych do rozwoju składników. W momencie, gdy dziecko je już regularnie warzywa oraz owoce i kaszki, z czasem przychodzi czas na wprowadzenie do diety mięsa. Należy jednak robić to umiejętnie. Sposób podawania mięsa odgrywa w tym momencie niezwykle istotną rolę. Wprowadzenie do diety dziecka mięsa jest konieczne, ponieważ zawiera ono wiele składników odżywczych. Trudno jest je zastąpić innym produktem. W początkowej fazie rozwoju dziecko nie musi jednak spożywać go w dużych ilościach. Mięso zawiera wiele niezbędnych do funkcjonowania składników odżywczych. Jednym z najważniejszych składników znajdujących się w mięsie jest żelazo. Jest ono znacznie łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż żelazo pochodzące z roślin. Jego obecność w organizmie przeciwdziała zapadnięciu na anemię. Jednocześnie odpowiedzialne jest ono za zwiększenie odporności, co w przypadku najmłodszych ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju. Żelazo jest też źródłem pełnowartościowego białka. Jest to bardzo ważne, ponieważ jest to jeden z najważniejszych elementów służących do budowy organizmu. Im białko jest chudsze, tym więcej białka w sobie zawiera. W żelazie znajdziemy też szereg witamin z gruby B. Witaminy B1 i B6 odpowiedzialne za przemianę węglowodanów i pracy układu nerwowego. Ważną rolę odgrywa witamina B3, ponieważ dzięki niej praca mózgu oraz układu nerwowego ulega znacznej poprawie. Bez niej nie ma możliwości produkcji niektórych hormonów.
Kiedy wprowadzić mięso do diety niemowlaka? Uzależnione jest to od czasu karmienia dziecka. Jeżeli kobieta karmi niemowlę do końca szóstego miesiąca życia, to nic nie stoi na przeszkodzie wprowadzić mięso do jadłospisu od siódmego miesiąca życia. Jeżeli stan dziecka jest na tyle dobry, mięso można wprowadzić nawet w piątym miesiącu. Jest to decyzja rodziców, którzy podejmują tę decyzję na podstawie własnych obserwacji. Wprowadzenie mięsa do jadłospisu jest konieczne jest w drugim półroczu. Jest to niezbędne, dlatego że po pierwszym półroczu u dziecka kończą się zapasy żelaza, które zostały zgromadzone jeszcze w czasie życia płodowego. Mięso będzie doskonałym elementem mającym na celu uzupełnienie tych braków.
W jaki sposób powinno być podawane mięso? Podstawą jest to, aby mięso było kupowane z pewnego źródła. Na pewno złym pomysłem jest kupowanie mięsa w takich miejscach jak bazarze, ponieważ nie można mieć tutaj pewności, że przeszło ono specjalistyczne badania. Najlepszym wyborem są mięsa świeże oraz chude. Złym pomysłem jest kupowanie gotowego mięsa mielonego. Lepiej zrobić to samodzielnie w swoim domu.
Mięso najlepiej jest podawać w towarzystwie warzyw, najlepiej tych, które zawierają duże ilości witaminy C. Takimi warzywami są na przykład papryka oraz kapusta. Każde danie bazujące na mięsie warto też posypać natką. Dzięki temu żelazo będzie jeszcze lepiej przyswajalne, organizm niemowlęcia będzie czerpać więcej składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *