Kaszka dla niemowlaka

Jak przygotować kaszkę dla niemowlaka ?
Żywienie małych dzieci, dla początkujących rodziców może wydawać się trudne.Tak na prawdę to jest ” kaszka z mleczkiem”. Maluszki wymagają karmienia co trzy godziny, zwykle większość z nich sama dopomina się o posiłek. Niektórym dzieciom tzw. leniuszkom należy przypominać, że nadeszła pora karmienia. Na rynku mamy dostępną szeroką game kaszek dla niemowląt. Mamy kaszkę manną, zbożową, mleczną, bez mleczną, ryżową. Na sklepowych pólkach znajdziemy kaszki z dodatkiem owoców, biszkoptów, wanilii, kakao. Naprawdę jest w czym wybierać. Kaszki, kleiki możemy wprowadzać do diety dziecka po piątym miesiącu życia. Produkty zbożowe takie jak wspomniane wyżej kaszki, dostarczają dużej ilości kalorii, czyli energii niezbędnej w procesie poznawania świata. Dostarczają żelaza- po szóstym miesiącu życia zapasy z życia płodowego, ulegają wyczerpaniu, więc konieczne jest dostarczanie dziecku posiłków bogatych w ten pierwiastek. Kaszki zbożowe zawierają też inne bardzo ważne składniki mineralne m.in. fosfor, wapń, potas, magnez oraz witaminy szczególnie z grupy B, które wspomagają rozwój układu nerwowego. Witamina PP czyli niacyna, której szczególnie dużo jest w kaszy jęczmiennej odgrywa dużą rolę w zapobieganiu anemii. Warto pamiętać, że wszystkie produkty zbożowe zawierają duże ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego..Zaczynając wprowadzanie kaszek, kleików do diety dziecka należy zacząć od niewielkich ilości. wszystko po to aby maleńki brzuszek miał czas na przystosowanie się do nowości. Na początku podajemy produkty bezglutenowe a potem glutenowe. O kolejności wprowadzania poszczególnych produktów decyduje stopień ich rozdrobnienia. Drobne kasze wprowadzamy wcześniej niż grubsze, ponieważ te drugie wymagają umiejętności sprawnego gryzienia. Kaszkę lub kleik można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Gotowe produkty przygotowuje się szybciej, na każdym opakowaniu znajdziemy instrukcję przygotowania posiłku. Drobne kasze możemy dodać do posiłku, np.do zupki. warto dodać aby podawać dzieciom produkty jak najmniej przetworzone z jak najmniejszą ilością dodatków smakowych czy cukru. Jedna porcja kaszki mlecznej zastępuje jedna porcję mleka. Gotowe kaszki można przygotowywać na mleku modyfikowanym ale także na preparatach mlekozastępczych przeznaczonych dla alergików. Kaszkę należy podawać dziecku raz, góra dwa razy dziennie, ponieważ są to produkty wysokokaloryczne. Kaszkę mleczną można przygotować w wersji rozrzedzonej, dzięki czemu dziecko może ją po prostu wypić. Zaleca się aby piło z kubeczka. Nie wolno podawać dziecku resztek zaczętej wcześniej kaszki, ponieważ mogły już rozwinąć się w niej bakterie.Jak wcześniej napisałam, w sklepach jest ogromny wybór kasz, kaszek wszystko zależy od upodobań kulinarnych, a także wieku naszego maluszka.Pamiętajmy tylko, aby były one pozbawione substancji smakowych, cukru, barwników. Czytając etykiety kierujmy się zasadą, że im mniej tym lepiej, a już na pewno zdrowiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *