Codzienna dawka soków warzywnych czy owocowo-warzywnych staje się naszym obowiązkiem i przyjemnością. Coraz więcej Polaków zwraca uwagę na jakość produktów, jakie jedzą. Dlatego soki warzywne cieszą się coraz większą popularnością, gdyż są prawdziwą bombą witamin i źródłem mikroelementów. Dlaczego warto włączyć sok z buraka do swojej diety?
Sok z buraka – samo zdrowie
Sok z buraka przeżywa swój renesans, jednak nie wszyscy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Odpowiedź jest bardzo prosta, buraki zawierają żelazo, kobalt, potas, mangan, kwas foliowy, przeciwutleniacze oraz dużo witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B. Sok z buraka jest idealny w okresie jesienno-zimowym, kiedy panują liczne przeziębienia i infekcje, ponieważ wzmacnia naszą odporność i powoduje, że dużo lepiej przechodzimy choroby. Dodatkowo sok ma wykrztuśne właściwości, dlatego jest zalecany przy kaszlu.
Dlaczego warto pić sok z buraka?
Obok wspomagania naszego układu odpornościowego sok z buraka łagodzi pojawiający się stres oraz wspiera pracę układu nerwowego. Warto wprowadzić sok do swojej codziennej diety, gdyż zawarta w nim witamina B wycisza i relaksuje nasze napięcia, dodatkowo tym samym wzmacniając koncentrację, regulując rytm snu i polepszając pamięć. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że sok wspiera nasz organizm w czasie trwania diety, gdyż buraki zawierają dużą ilość błonnika, regulującego uczucie sytości i stanowiącego naturalną ochronę przed jedzeniem między posiłkami. Połączenie sok jabłko burak przyspiesza metabolizm oraz wspiera przemianę materii, co powoduje, że nasz organizm zdecydowanie szybciej oczyszcza się z toksyn i szkodliwych substancji.
Dla kogo jest sok z buraka?
Sok z buraka jest dla wszystkich idealnym źródłem witamin i minerałów. Dlatego poleca się, aby piły go zarówno dzieci, jak i dorośli, ale należy pamiętać, że jego szczególne właściwości pomagają:
Sportowcom i osobom, które są aktywne fizycznie
Nie wszyscy wiedzą, że sok z buraka działa jak naturalny energetyk i pobudza nasze ciało do wytężonego wysiłku. Dodatkowo to sok bez cukru, pełen witamin i mikroelementów, które podczas wstępnej fazy pobudzają organizm do pracy, a później zabezpieczają spadek energii. Należy pamiętać, że sok z buraka zwiększa wytrzymałość naszego organizmu i wpływa na spowolnienie procesów odpowiedzialnych za utlenianie.
Kobietom w ciąży
Sok bez cukru zawierający buraka jest szczególnie istotny pod kątem niedoborów kwasu foliowego. Przyszłe mamy dbają o odpowiedni poziom kwasu foliowego, dlatego łykają tabletki zakupione w aptece, który zdecydowanie gorzej przyswaja się, niż ten zawarty w soku z buraka.
Okres jesienno-zimowy to doskonały czas, aby wyciskać świeży sok z buraka, który nie tylko odpowiednio zadba o naszą odporność, ale także odżywia oraz dostarcza witaminy i mikroelementy potrzebne do codziennej pracy organizmu. Jest doskonałym źródłem energii i dzięki dużej ilości błonnika hamuje odruchy podjadania.