5 dietetycznych grzechów

5 dietetycznych grzechów głównych kobiet

13 października 2015 Administrator 0

5 dietetycznych grzechów głównych popełnianych przez kobiety podczas spożywania posiłków. Natomiast w dzisiejszych czasach gdy coraz więcej wiemy o zasadach dotyczących zdrowego trybu życia, to wciąż łamiemy zasady dotyczące zdrowego odżywiania. Jesteśmy niepoprawnymi łasuchami, nadal jemy za szybko i za tłusto. Za dużo pijemy alkoholu, a ze sportu tolerujemy jedynie spacery na świeżym powietrzu. Niestety niepokojący obraz Polaków wyłania się z ostatnich badań wykonanych na zlecenie dietetyków. 5 dietetycznych grzechów głównych kobiet Dużo mięsa, mało warzyw. Polki są wyjątkowo mięsożerne, wynika to w znacznym stopniu z naszej kultury kulinarnej: pasztecik, kotlecik i kiełbaska – to podstawa naszych śniadań, obiadów i kolacji. Wołowina i drób to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, jednak nasz organizm potrzebuje również witamin, błonnika pokarmowego i składników mineralnych, których źródłem są warzywa. Dietetycy zalecają spożywanie 500 gramów warzyw dziennie, w kilku porcjach. Najlepiej oczywiście, jeśli będą to świeże warzywa. Pamiętaj – konserwowa papryka czy ogórki się nie liczą! Wszelkie kiszonki – jak najbardziej tak. Są bogatym źródłem witaminy C i A i działają korzystnie na pracę jelit. Niskowartościowa dieta. Żyjemy w pośpiechu, coraz częściej sięgamy po wysoko przetworzoną żywność ze słoików, tanie konserwy, zupki instant i fast food. Zapychamy się słodyczami i tłumimy głód słodzonymi napojami. W ten sposób sukcesywnie pozbawiamy się wartości odżywczych, cennych witamin i aminokwasów. Dostarczamy sobie natomiast ogromne ilości niskiej jakości tłuszczu i cukrów prostych. Dieta uboga w błonnik. Błonnik pełni kluczową rolę przy prawidłowej pracy jelit Więcej

podkręcenie metabolizmu

6 skutecznych sposobów na podkręcenie metabolizmu.

10 października 2015 Administrator 0

01. Regularne odżywiane. To absolutnie podstawowy i niezawodny sposób na podkręcenie metabolizmu, który spowolnił przez stosowanie złych nawyków żywieniowych. Jedz zdrowo i często, pamiętaj, że głód jest uczuciem patologicznym, więc nie czekaj aż się pojawi. Przy jedzeniu co dwie godziny istnieje jednak spore ryzyko przekroczenia limitu kalorycznego, dlatego należy minimum dzień wcześniej planować wszystkie posiłki, z wyliczeniem kalorii oraz wartości odżywczych. Pamiętaj, że jeśli opuszczasz posiłki lub jesz zbyt mało, organizm broni się przed spadkiem energii magazynując tłuszcz i spowalniając procesy metaboliczne.  02. Suplementacja. Dobry suplement diety oparty na błonniku i minerałach może okazać się nieoceniony i skutecznie wpływać na podkręcenie metabolizmu. Błonnik przyśpiesza pracę jelit i zwiększa ilość soków trawiennych. Niesamowicie pomocne są również minerały: chrom, magnez, wapń – przyjmowane jednocześnie z pewnością przyśpieszą nasz metabolizm. 03. Aktywność fizyczna. Trening, o ile jest wykonywany regularnie przyśpiesza i pozytywnie wpływa na podkręcenie metabolizmu oraz przemianę materii. Dzieję się tak jednak tylko, jeśli ćwiczymy siłowo. Trening aerobowy spala tłuszcz jedynie, gdy jesteśmy w ruchu, siłowy natomiast w trakcie ćwiczeń i kilka godzin po ich zakończeniu. 04. Dużo przypraw. Zioła takie jak majeranek, bazylia i oregano oraz przyprawy korzenne np. imbir, cynamon, curry, pieprz, papryka, kolendra pobudzają żołądek do wydzielania kwasów, co znacznie przyśpiesza procesy trawienne które również odgrywają ważna rolę i wpływ na podkręcenie metabolizmu. Podobne działanie ma czosnek, dlatego nie żałuj go sobie w codziennym menu. Sól jednak ogranicz do minimum, jest nam niezbędna do Więcej

błonnik

Błonnik poznaj 10 najbogatszych produktów

7 października 2015 Administrator 0

Błonnik pozytywnie wpływa na odchudzanie, zaskoczeniem jednak może być fakt, że organizm ludzki nie jest w stanie go strawić! Błonnik jest kalorycznie neutralny, nie dostarcza nam energii, ani nie stanowi budulca. Nie zmienia to faktu, że jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia i powinniśmy go spożywać od 20 do 40g dziennie. Błonnik rozpuszczalny. Jego źródłem są przede wszystkim owoce, owies, orzechy i suche nasiona strączkowe. Te rodzaj błonnika skutecznie obniża cholesterol, ponieważ wykorzystuje go przy tworzeniu soków jelitowych, obniża poziom cukru we krwi, pochłania toksyny i usuwa je z organizmu oraz skutecznie leczy biegunki. Błonnik nierozpuszczalny. Zawarty jest głownie w produktach zbożowych np. otrębach pszennych oraz niektórych warzywach i pestkach. Wpływa on pozytywnie na przyśpieszenie pracy jelit i zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych przyśpieszając trawienie. Produkty bogate w błonnik pęcznieją w żołądku, na długo dając nam poczucie sytości. 10 najbogatszych produktów w błonnik Produkty wysoko błonnikowe (dane na 100g produktu). Soczewica – 8,9 g. Również doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Soczewice solimy nie wcześniej niż 10 minut przed końcem gotowania. Siemię lniane – 27,3 g. Zawartość błonnika wydaje się imponująca, jednak znacznie trudniej spożyć 100 g ziaren lnu niż orzechów. Najlepiej przyjmować go w postaci naparu lub w proszku. Żołądek nie jest w stanie strawić ziaren lnu. Czerwona fasola – 8.5 g. Podobnie jak soczewica jest również świetnym źródłem białka, witamin z grupy B i minerałów. Otręby owsiane – 17.5 g. Jeśli chcesz Więcej

śniadanie

Śniadanie to podstawa podczas odchudzania

4 października 2015 Administrator 0

Śniadanie to podstawa – na pewno niejednokrotnie słyszałeś to stwierdzenie, ale możliwe, że jak większość osób nie traktowałeś go zbyt poważnie. Duży błąd. Zwłaszcza, jeśli zamierzasz schudnąć lub utrzymać szczupłą sylwetkę przez resztę życia. Stwierdzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia nie jest w żadnym stopniu przesadzone. Lepsza koncentracja, szybki metabolizm, dobre samopoczucie – sama kawa niestety ci tego nie zapewni. Dlaczego codziennie należy jeść śniadanie? Możliwe, że nie czujesz rano głodu, jednak twój organizm z całą pewnością potrzebuje jedzenia. Pierwszy posiłek należy spożywać nie później niż godzinę po przebudzeniu. Dobrze skomponowane śniadanie dostarczy ci energii na cały dzień, podkręci twój metabolizm i znacznie zmniejszy prawdopodobieństwo zgubnych dla figury wieczornych napadów wilczego apetytu. Poza tym pamiętaj, że jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, musisz jeść regularnie, co kilka godzin. W ciągu reszty dnia nie uda ci się zdrowo nadrobić deficytów wartości odżywczych i kalorii, powstałych przy pominięciu śniadania. Śniadanie to podstawa podczas odchudzania! Z jakich produktów powinno składać się śniadanie? Rano nie musisz bać się kalorii ani węglowodanów. Wszystko, co zjesz zaraz po wstaniu, bez trudu spalisz w ciągu reszty dnia. Ważne, żeby śniadanie syciło cię na kilka godzin i dostarczało zarówno węglowodanów jak i białek. Doskonałym wyborem będzie np.: Pieczywo pełnoziarniste plus jaja lub wędlina drobiowa i sałatka warzywna domowej roboty z dodatkiem oliwy z oliwek. Płatki owsiane z suszonymi lub świeżymi owocami i jogurt naturalny. Pieczywo razowe z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym Więcej

skuteczne metody odchudzania

Skuteczne metody odchudzania – zdrowa utrata wagi

1 października 2015 Administrator 0

Skuteczne metody odchudzania – odchudzanie to proces, który wymaga cierpliwości, systematyczności i podstawowej znajomości zasad, którymi rządzi się nasz organizm. Zabrzmi mało optymistycznie, ale w życiu (prawie) nigdy nie ma nic za darmo i natychmiast. Tak samo jest z utratą nadprogramowych kilogramów. Żeby zdrowo i trwale stracić na wadze, należy stworzyć sobie nowy styl życia i bezwzględnie się go trzymać. Skuteczne metody odchudzania Podstawowe czynniki decydujące o chudnięciu to: Aktywność fizyczna. Ćwicz regularnie, 3 – 4 razy w tygodniu. Nie przeforsuj swoich mięśni i stawów. Jeśli dotychczas prowadziłeś siedzący tryb życia, nie odbudujesz swojej kondycji w tydzień, a tym bardziej nie zbudujesz mięśni w tak krótkim czasie. Ten proces wymaga cierpliwości i systematyczności. Regularne i częste spożywanie posiłków. Żeby schudnąć bez efektu jojo, należy jeść trzy główne posiłki dziennie plus dwie zdrowe przekąski. Odstępy między posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin. Dobrze skomponowana dieta, zawierająca wszystkie niezbędne składniki, czyli tłuszcze, węglowodany i białka oraz witaminy i minerały. Nigdy nie należy jeść poniżej podstawowej przemiany materii (PPM), którą wyliczyć możemy za pomocą kalkulatora internetowego. Wzbogacenie diety o suplementy wspomagające odchudzanie np. błonnik i chrom. Przyśpieszą one procesy trawienne, pomogą rozkręcić metabolizm, uzupełnią niedobory energii w okresie początkowym i pohamują apetyt – również na słodycze. Część z nich dodatkowo zapobiega katabolizmowi mięśni, czyli spalaniu ich na skutek obcięcia kalorii. Wyzbycie się złych nawyków żywieniowych, takich jak: pomijanie śniadania, podjadanie, wielogodzinne głodówki. Jeśli chcesz, Więcej