uprawa kawy

Warunki uprawy kawy na plantacjach Afrykańskich – podstawowe informacje

29 września 2017 Administrator 0

Plantacje kawy rozlokowane są po niemal całym świecie. Arabica może i jest bardziej wymagająca niż robusta, ale nie przeszkadza jej to w żadnym stopniu wzrastać w wielu krajach i na kilku kontynentach, gdzie są ku temu sprzyjające warunki. Każda długość i szerokości geograficzna charakteryzuje się jednak odmiennym klimatem, ukształtowaniem terenu i całą masą czynników, które dla uprawy roślin kawy są bardzo istotne. W tym artykule przyjrzymy się tego typu niuansom występującym w kilku krajach Afryki, które słyną z doskonałej jakości ziaren, a tym samym przyczyniają się zarówno do większej różnorodności na rynku kaw, jak i do jej lepszego smaku – doznania smakowe są dla entuzjastów tego napoju bardzo ważne, więc zaważyć na wyborze może tu każda nuta, czy błąd w kompozycji. Etiopia Jedne z najlepszych ziaren kawy pochodzą właśnie z Etiopii; małego i niezbyt bogatego kraju. Są one dla koneserów tego aromatycznego napoju czymś w rodzaju spełnionego marzenia o idealnym smaku porannej kawy. Jak to się dzieje? Uprawa odbywa się tu w najlepszym punkcie na wysokości ok. 1900 m n.p.m. Lokalizacja ta przypada na regiony Kochere oraz Yirgacheffe, gdzie warunki pogodowe są doskonałe – bardzo dobrze czują się w nich ziarna gatunku Arabica. Cała Etiopia to poza tym obszar organicznej uprawy, dlatego można być pewnym, że smak takich ziaren będzie bardzo bogaty. Poza tym warto wiedzieć, że: – kawa w Etiopii zbierana jest ręcznie, – najpopularniejszą metodą obróbki kawy na Więcej

kwas tolfenamowy

Co to jest kwas tolfenamowy i jak działa?

3 sierpnia 2017 Administrator 0

Migrena to nie tylko zwykły ból głowy. Każdy, kto na nią cierpi, wie, że potrafi ona nie tylko zepsuć dzień, ale niemal wypisać z życiorysu cały tydzień, a czasem i miesiąc. Farmaceuci wciąż szukają złotego środka na migrenę – być może okaże się nim unikalna substancja, jaką jest kwas tolfenamowy? Atak migreny zwykle trwa od 4 do aż 72 godzin. Odczuwamy tak silny ból, zwiększający się w trakcie aktywności fizycznej, że trudno nam funkcjonować na co dzień. Liczne objawy – np. wymioty, nadwrażliwość, drętwienie kończyn – sprawiają, że każdy pacjent marzy o pozbyciu się bólu. Jeśli domowe sposoby nie pomagają, opcjonalnie można sięgnąć po lek zawierający kwas tolfenamowy i odzyskać spokój. Co to jest kwas tolfenamowy? Środki przeciwbólowe mogą pomóc zwalczyć dolegliwości związane z migreną, ale pamiętajmy, aby wybierać leki niesteroidowe. Do tej grupy zaliczamy m.in. kwas tolfenamowy, który stanowi składnik niektórych środków. Kwas tolfenamowy to jeden z niesteroidowych leków zapalnych z grupy pochodnych kwasu antranilowego, tzw. fenamatów, ale słynie jako skuteczniejszy i bezpieczniejszy. Nic dziwnego, że stosuje się go do złagodzenia ataków bólów głowy związanych z migreną, a także aury migrenowej. Kwas ten wprowadzono do medycznego obrotu pod koniec lat 70. XX w. jako polecany w leczeniu migreny. Jak działa kwas tolfenamowy? Pacjenci cenią go za skuteczność i działanie przeciwbólowe – szybko się wchłania, a już po 60 minutach osiąga maksymalne stężenie we krwi. Pierwsze efekty jego działania odczuwalne są zaś Więcej

poziom magnezu

Jak dbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie? Czym jest przyswajalność magnezu?

1 czerwca 2017 Administrator 0

Magnez to jeden z kluczowych pierwiastków dla naszego organizmu ponieważ bieżę on udział w ponad 300 procesach biochemicznych. Jeżeli masz trudności z koncentracją, odczuwasz ciągłe zmęczenie, masz kłopoty ze snem lub męczy cię ciągłe drganie łydek i drgające powieki to może oznaczać, że brakuje ci magnezu. W tym artykule opowiemy jak rozpoznać niedobór magnezu w organizmie i w jaki sposób mu przeciwdziałać. Na co wpływa magnez? Magnez wspiera niemal każdy układ w naszym organizmie. Odpowiednia dawka magnezu sprawia, że nie mamy problemów z koncentracją i pamięcią ponieważ magnez wpływa na działanie układu nerwowego i mózgu. Zmniejsza on również szanse zawału serca i cukrzycy drugiego typu. Wspomaga nasz układ odpornościowy i chroni nasz przed szkodliwymi pierwiastkami takimi jak ołów, kadm czy rtęć. Zapobiega również stanom zapalnym i przyśpiesza gojenie ran, złamań i skręceń. Wspólnie z wapniem i witaminą D bierze udział w budowaniu kości i powstrzymuje rozwój osteoporozy. Zbawiennie wpływa na układ trawienny i perystaltykę jelit poprawiając przy tym proces trawienia. Magnez podaje się również osobom przewlekle chorym w ramach leczenia. Osoby po zawałach i udarach otrzymują mieszankę leków wspartą magnezem, która ma za zadanie zapobiec tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów krwi. Ludzie cierpiący na nadciśnienie tętnicze zażywają leki z magnezem aby zapobiegać obkurczaniu ścian naczyń krwionośnych co prowadzi do zwiększania się ciśnienia. Jak rozpoznać niedobór magnezu? Jeżeli odczuwasz jeden lub więcej z wymienionych poniżej symptomów może to oznaczać, że cierpisz na Więcej

gotowanie na parze

Zdrowe gotowanie na parze – także w mikrofalówce

7 listopada 2016 Administrator 0

Dzięki kuchenkom mikrofalowym możemy szybko i wygodnie przygotowywać rozmaite potrawy. Również wśród nich znajdują się zdrowe i pyszne dania na parze. Gotowanie na parze jest bardzo zdrowe. Dietetycy polecają, aby właśnie w taki sposób przygotowywać potrawy, które są wtedy lekkostrawne, zachowują ważne witaminy i minerały, które wypłukiwane są przy gotowaniu w wodzie. Jednak do gotowania na parze wcale nie musisz kupować specjalnych urządzeń, garnków czy wkładów do garnków. Gdy masz w domu zwykłą mikrofalówkę, także dzięki niej możesz szybko i wygodnie przygotowywać zdrowe potrawy. W mikrofalówce świetnie udają się warzywa – zarówno te świeże, jak i mrożonki. Gotować można także mięsa oraz ryby. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na szybkie dania na parze z mikrofalówki. Jak gotować na parze w kuchence mikrofalowej? Do gotowania na parze potrzebne będą przede wszystkim odpowiednie pojemniki – najlepiej nadają się do tego pojemniki żaroodporne oraz zwykłe pudełka plastikowe do przechowywania żywności, które praktycznie każdy z nas ma w domu. Przy gotowaniu trzeba pamiętać o tym, żeby dolać do pojemnika nieco wody. Można też dodać przyprawy. Potrzebne jest też przykrycie – wtedy gotowane potrawy na parze nie przesuszą się i zachowają wilgoć. Przykrycie musi mieć otwory do wypuszczania pary. Jako przykrycie można wykorzystać specjalne przykrywki plastikowe do mikrofalówek. W sprzedaży znajdują się również specjalne pojemniki przeznaczone do gotowania na parze – to koszt około 50-70 złotych w zależności od modelu. Pojemniki tego rodzaju najczęściej Więcej

właściwości imbiru

Jakie właściwości ma imbir? Kiedy warto stosować tę roślinę?

27 września 2016 Administrator 0

Imbir jest znany i ceniony już od czasów starożytności. I nie chodzi tutaj jedynie o zastosowanie spożywcze. Imbir zalicza się bowiem do grupy najstarszych roślin leczniczych na świecie. Co ciekawe, jego kłącze sprawdza się zarówno przy zwalczaniu różnego rodzaju dolegliwości, jak i w domowych kuracjach pielęgnacyjnych oraz wyszczuplających. Z czym zazwyczaj kojarzy nam się imbir? Przede wszystkim z przyprawą kuchni orientalnej, którą można dodać do herbaty lub piernika. Zastosowanie tego typu wynika m.in. z obecności kamfenu, limonenu oraz borneolu, czyli cennych olejków eterycznych, które nadają potrawom i napojom charakterystyczny zapach oraz smak. Okazuje się jednak, że po imbir warto sięgnąć także z innych powodów. Roślina ta wykazuje bowiem wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych. Zastosowanie imbiru w kosmetyce Współcześnie imbir zawierają kremy i balsamy, które służą m.in. do ujędrniania wybranych okolic ciała. Jest tak, gdyż kłącze tej rośliny przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej oraz pobudza krążenie krwi. Co za tym idzie, wspomniane kosmetyki znajdują zastosowanie przy kuracjach, których celem jest wymodelowanie sylwetki. Ponadto, preparatów z imbirem używa się do redukowania nieestetycznych zmian skórnych, np. cellulitu. Na tym jednak obecność charakterystycznej rośliny w kosmetyce się nie kończy… Poza kuracjami modelującymi i wyszczuplającymi, imbiru można również używać do codziennej pielęgnacji cery. Pozwoli to przede wszystkim na pobudzenie, ujędrnienie i odświeżenie skóry oraz opóźnienie procesów odpowiedzialnych za jej starzenie. Efektem stosowania preparatów z imbirem będzie też lepsze wchłanianie składników aktywnych, które znajdują Więcej

kuchnia chińska

Specyfika kuchni chińskiej

4 maja 2016 Administrator 0

Nazwa „kuchnia chińska” odnosi się do bardzo szerokiej, specyficznej dla Dalekiego Wschodu odmiany kuchni tradycyjnej. Już dla laika jest oczywiste, że zwyczaje kulinarne panujące w Chinach (i przed wiekami i dziś) znacznie różnią się od naszych, europejskich. Wynika to i z dostępu do specyficznych upraw i wykorzystywania zupełnie innych przypraw. Składniki kuchni chińskiej, które decydują o jej charakterze, to między innymi sos sojowy, tofu, pieprz syczuański i ocet ryżowy. Ten ostatni, jak wskazuje jego nazwa, produkuje się z ryżu. Zresztą ryż jest dla kuchni chińskiej bardzo charakterystyczny i stanowi bazę niemal dla wszystkich dań. Kuchnia chińska jest jednak bardzo zróżnicowana. Co ciekawe, ostatnimi laty kuchnia chińska zdobyła popularność na całym świecie, mimo swojej specyfiki: jest dosyć ostra i wyjątkowo aromatyczna. Chińczycy szczególną wagę przywiązują do harmonii przygotowywanych potraw. By ją uzyskać zwraca się uwagę nie tylko odpowiednie proporcje, ale także sposób przyrządzania dania. W tym: czas i kolejność dodawania odpowiednich smaków do potrawy. Charakterystyczny dla kuchni chińskiej jest także jej kolor. Dominują tu kolory ciepłe od głębokiej żółci i pomarańczy (kolor ten nadaje daniom kurkuma) do brązu. Wspomniane wcześniej tofu to twarożek produkowany z mleka sojowego. Tofu znane jest nie tylko w kuchni chińskiej, ale także na przykład, japońskiej, jednak sposób jego produkcji w tych dwóch państwach jest odmienny. Tofu jest bardzo ważnym elementem kuchni, ponieważ stanowi istotne uzupełnienie diety w białko. W Europie tofu zyskało popularność, ponieważ jest niskokaloryczne, Więcej

Młody jęczmień

Młody jęczmień – zdrowa moda!

28 kwietnia 2016 Administrator 0

Produkty z zielonego jęczmienia nasycają organizm, jednocześnie go oczyszczając. Napój taki pobudzi i wzmocni naturalna odporność, która jak najlepiej poradzi sobie z problemami zdrowotnymi. Zawarty w młodym jęczmieniu chlorofil przyspiesza gojenie się ran, poparzeń, a także chroni przed zakażeniami i zapaleniami. To właśnie dzięki chlorofilowi następuje lepsze przenoszenie tlenu, a co za tym idzie, powoduje zwiększenie energii. Napój z zielonego jęczmienia jest zasadotwórczy, co przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Z młodego jęczmienia otrzymywany jest proszek jęczmienny z naturalnych upraw kontrolowanych biologicznie. Głównie rośnie w Australii, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Uprawiany jest na glebach o wysokiej zawartości składników odżywczych. Zbiory prowadzi się z okazów, które zawierają odpowiednie ilości substancji odżywczych. Następnie ugniatane są one w celu otrzymania soku, poddawany jest procesowi łagodnego suszenia w temperaturze do 38 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymywany jest suchy, zielony proszek. Dzięki łagodnym warunkom w jakich zachodzi ten proces, młody jęczmień nie traci aktywności biologicznej substancji, jakie zawiera surowiec. Otrzymujemy wysoce skoncentrowany środek spożywczy. Po wymieszaniu go z wodą smakuje jak szpinak i zielony groszek. 7 dolegliwości, z którymi pomoże nam się uporać młody jęczmień: Problemy skórne – wskaźnikiem naszego psychicznego zdrowia jest właśnie nasze ciało. Młody jęczmień może odmłodzić nasza skórę dzięki jego wpływowi na nasze organy wewnętrzne. Z tego powodu konieczna jest żywność z dużą ilością witamin, enzymów i minerałów. Niedokrwistość (anemia) – niemal co czwarta kobieta cierpi na anemię, a u starszych mężczyzn ten Więcej

rzeżucha

Rzeżucha na Wielkanoc!

27 marca 2016 Administrator 0

Święta wielkanocne to symboliczny moment, w którym do życia powinna budzić się wiosna. Wszystko dookoła się zieleni, na drzewach pojawiają się pączki, a na naszych stołach powoli znajdują się nowalijki. Wielkanoc jest nieodłącznym elementem wiosny i widać to także w tym jak dekorujemy domy – rzeżucha jest ich królową. Jak zasiać rzeżuchę? To jedna z najłatwiejszych do wyhodowania roślin. Jej nasiona z łatwością znajdziemy niemalże wszędzie, ale pamiętajmy, żeby wybierać raczej tę w papierowych kopertach, a nie na wagę. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasiona będą dobrej jakości. Sprawdźmy opakowanie, jeśli jest wypłowiałe, ma ślady po zaciekach – nie kupujmy go. Każde naruszenie oznacza, że nasiona były źle przechowywane i mogą nie wyrosnąć. Samo wysiewanie jest proste – wystarczy nam do tego płaski pojemnik (może to być talerzyk), na którego dnie położymy ligninę lub watę. Nasiona należy rozsypać równomiernie, mogą być blisko siebie, ale nie na tyle blisko, żeby na siebie nachodziły – te pod spodem nie wyrosną. Unikamy zostawiania dużych, pustych przestrzeni – głównie ze względów dekoracyjnych. Rzeżucha lubi wilgoć, ale w pojemniku nie może być zbyt dużo wody – najlepiej regularnie zwilżać watę spryskiwaczem. Jak często? Tak aby przez cały czas była wilgotna. Jeśli podłoże będzie suche, rzeżucha szybko zacznie obumierać. Poza tym powinna stać w ciepłym i jasnym miejscu. Efekty zobaczymy niemal natychmiast. Nasiona zaczynają pęcznieć już pierwszego dnia, w ciągu dwóch dni będą widoczne małe Więcej

pomysły na sushi

Pomysły na sushi

25 listopada 2015 Administrator 0

Z pewnością czasem w małżeństwie można wymyślić coś bardzo oryginalnego. W tym przypadku aby ta kolacja była wyjątkowa można w pełni się zdecydować na sushi. W przypadku małżeństwach z dłuższym stażem spróbowanie czegoś nowego to z pewnością bardzo dobry sposób na coś nowego, niespodziewanego. W małżeństwie jak i również w związku nie można cały dzień przechodzić w samym szlafroku i dresie. Z pewnością można postawić na wspólne wyjście do teatru, kina czy pizzerii. Jednak czasem warto wymyślić zdecydowanie coś innego – pomysły na sushi. Nie każdego stać na to aby jeść kolację w restauracji każdego dnia. Przede wszystkim należy wybrać cos domowego ze względu na przystępną cenę a także radość z przygotowania wspólnego posiłku. Można przypomnieć sobie wcześniejsze lata związku. Wspólne wyjścia na sushi. Jednak od czasu do czasu warto ufundować sobie taką przyjemność we własnym domu. Aby przyrządzić sushi nie należy posiadać wielkiego talentu do gotowania. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci. Dzięki temu można spodziewać się doskonałych rezultatów i uśmiechu na twarzy drugiej połówki. Aby jednak sobie pomóc warto kupić już wcześniej przygotowany zestaw. W tym składzie z pewnością znaleźć się mogą: -liście alg arabskich -wasabi, chociaż zamiennie można stosować pastę -odpowiedni ryż do sushi -imbir -sezam czarny -sos do ryżu -mata bambusowa -na samym końcu przygotowane 2 komplety pałeczek aby to wszystko zjeść Do tego wszystkiego można na pewno dodać innego dodatki. Przede wszystkim warto się zastanowić również Więcej