Warunki uprawy kawy na plantacjach Afrykańskich – podstawowe informacje

uprawa kawy

Plantacje kawy rozlokowane są po niemal całym świecie. Arabica może i jest bardziej wymagająca niż robusta, ale nie przeszkadza jej to w żadnym stopniu wzrastać w wielu krajach i na kilku kontynentach, gdzie są ku temu sprzyjające warunki. Każda długość i szerokości geograficzna charakteryzuje się jednak odmiennym klimatem, ukształtowaniem terenu i całą masą czynników, które dla uprawy roślin kawy są bardzo istotne.

W tym artykule przyjrzymy się tego typu niuansom występującym w kilku krajach Afryki, które słyną z doskonałej jakości ziaren, a tym samym przyczyniają się zarówno do większej różnorodności na rynku kaw, jak i do jej lepszego smaku – doznania smakowe są dla entuzjastów tego napoju bardzo ważne, więc zaważyć na wyborze może tu każda nuta, czy błąd w kompozycji.

Etiopia

Jedne z najlepszych ziaren kawy pochodzą właśnie z Etiopii; małego i niezbyt bogatego kraju. Są one dla koneserów tego aromatycznego napoju czymś w rodzaju spełnionego marzenia o idealnym smaku porannej kawy. Jak to się dzieje? Uprawa odbywa się tu w najlepszym punkcie na wysokości ok. 1900 m n.p.m. Lokalizacja ta przypada na regiony Kochere oraz Yirgacheffe, gdzie warunki pogodowe są doskonałe – bardzo dobrze czują się w nich ziarna gatunku Arabica. Cała Etiopia to poza tym obszar organicznej uprawy, dlatego można być pewnym, że smak takich ziaren będzie bardzo bogaty. Poza tym warto wiedzieć, że:

– kawa w Etiopii zbierana jest ręcznie,

– najpopularniejszą metodą obróbki kawy na tym obszarze jest tzw. wet procesing,

– kawy z tego obszaru bardzo często charakteryzują się nutami smakowymi miodu i owoców tropikalnych.

Kenia

Ręcznie zbierana i myta oraz przetwarzana zgodnie z tradycyjnymi sposobami, kawa w Kenii należy również do jednych z bardziej docenianych upraw przez baristów i klientów na całym świecie. Suszy się ją tutaj całkowicie na słońcu – przy użyciu tzw. łóżek do suszenia – co dodatkowo pozwala nabrać jej bardziej wyrazistej głębi. Cechą charakterystyczną plantacji kawy w tym kraju są cytrusowe i różane nuty smakowe ziaren. Kraj ten ma kilka rodzajów kawy, a wśród nich znalazły się i takie, które otrzymały kategorię AA, czyli najwyższą klasę. Dzięki temu konsument ma gwarancję, że ziarna posiadają minimalną liczbę skaz, a jakość naparu będzie perfekcyjna. Równie i tutaj poddaje się ziarna obróbce mokrej, a wysokość na jakiej dojrzewają rośliny to średnio 1600 m n.p.m.

Malawi 

Na koniec zostawiliśmy Republikę Malawi, czyli kraj dość młody, ale sukcesywnie wspinający się po drabinie popularności. Renoma, jaką zyskują tutejsze plantacje to w szczególności uprawy roślin idealnie nadających się do tzw. kaw speciality. Najpopularniejsze tereny uprawne znajdują się tu w regionie Mapanga , 1100 m n.p.m. Dodatkowo można powiedzieć, że plantacje i warunki w jakich dojrzewają ziarna kaw w Republice Malawi charakteryzują się:

– naturalnym procesem suszenia w afrykańskim słońcu,

– uniwersalnością ziaren (nadają się do parzenia w ekspresie, kawiarce oraz świetnie smakują jako espresso),

– nutami smakowymi są tu w szczególności karmel i zielone jabłuszko,

– średnią mocą i kwaskowatością,

– nabieraniem słodkiego posmaku po wystygnięciu (zwłaszcza odmiana Arabica Catimor).

Za pomoc w napisaniu tego artykułu dziękujemy sklepowi ŚwieżoPalona.pl

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Zobacz również

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*