Specyfika kuchni chińskiej

kuchnia chińska

kuchnia chińskaNazwa „kuchnia chińska” odnosi się do bardzo szerokiej, specyficznej dla Dalekiego Wschodu odmiany kuchni tradycyjnej. Już dla laika jest oczywiste, że zwyczaje kulinarne panujące w Chinach (i przed wiekami i dziś) znacznie różnią się od naszych, europejskich. Wynika to i z dostępu do specyficznych upraw i wykorzystywania zupełnie innych przypraw.

Składniki kuchni chińskiej, które decydują o jej charakterze, to między innymi sos sojowy, tofu, pieprz syczuański i ocet ryżowy. Ten ostatni, jak wskazuje jego nazwa, produkuje się z ryżu. Zresztą ryż jest dla kuchni chińskiej bardzo charakterystyczny i stanowi bazę niemal dla wszystkich dań. Kuchnia chińska jest jednak bardzo zróżnicowana. Co ciekawe, ostatnimi laty kuchnia chińska zdobyła popularność na całym świecie, mimo swojej specyfiki: jest dosyć ostra i wyjątkowo aromatyczna.

Chińczycy szczególną wagę przywiązują do harmonii przygotowywanych potraw. By ją uzyskać zwraca się uwagę nie tylko odpowiednie proporcje, ale także sposób przyrządzania dania. W tym: czas i kolejność dodawania odpowiednich smaków do potrawy. Charakterystyczny dla kuchni chińskiej jest także jej kolor. Dominują tu kolory ciepłe od głębokiej żółci i pomarańczy (kolor ten nadaje daniom kurkuma) do brązu. Wspomniane wcześniej tofu to twarożek produkowany z mleka sojowego.

Tofu znane jest nie tylko w kuchni chińskiej, ale także na przykład, japońskiej, jednak sposób jego produkcji w tych dwóch państwach jest odmienny. Tofu jest bardzo ważnym elementem kuchni, ponieważ stanowi istotne uzupełnienie diety w białko. W Europie tofu zyskało popularność, ponieważ jest niskokaloryczne, a równocześnie bardzo bogate w witaminy i tłuszcze nienasycone. Równie charakterystycznym składnikiem kuchni chińskiej jest sos sojowy.

Wykonuje się go z ziaren soi i stanowi on podstawową przyprawę w tradycyjnej kuchni chińskiej. Sos ten jest dosyć słony, a jego konsystencja gęsta, jednak odmian tego sosu jest więcej i to nie tylko w kuchni chińskiej. Znany jest od wieków w całej południowo-wschodniej Azji. Kupując sos sojowy warto zwrócić uwagę na jego jakość.

Wraz ze wzrostem popularności tej przyprawy na rynku znalazły się sosy gorszej jakości. Są tańsze, ale dużo gorsze w smaku. Jeśli o przyprawach mowa, warto wspomnieć także o pieprzu syczuańskim. Charakteryzuje go cytrusowy posmak i ostrość. On, wraz z goździkami, koprem włoskim, anyżem gwiazdkowym i cynamonem, wchodzi w skład tak zwanych pięciu chińskich przypraw. Można je dziś zakupić w formie gotowej mieszanki.

   Smaki poszczególnych elementów tej przyprawy są odzwierciedleniem charakterystycznego założenia chińskiej kuchni, że powinno się gotować, uwzględniając istnienie pięciu smaków: słodkiego, gorzkiego, kwaśnego, słonego i ostrego. W przyprawie pięciu smaków najczęściej dominuje anyż, jednak proporcje nie są stałe. W gotowych mieszankach znajdziemy różne warianty tej przyprawy. Oczywiście można taką przyprawę przygotować sobie samodzielnie. Stosuje się ją jego marynatę do potraw z kurczaka, ale także owoców morza czy wieprzowiny.

Za cenne wskazówki dziękujemy portalowi Portal-Restauracyjny.pl .

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Zobacz również

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*