Rzeżucha na Wielkanoc!

rzeżucha

rzeżuchaŚwięta wielkanocne to symboliczny moment, w którym do życia powinna budzić się wiosna. Wszystko dookoła się zieleni, na drzewach pojawiają się pączki, a na naszych stołach powoli znajdują się nowalijki. Wielkanoc jest nieodłącznym elementem wiosny i widać to także w tym jak dekorujemy domy – rzeżucha jest ich królową.

Jak zasiać rzeżuchę?

To jedna z najłatwiejszych do wyhodowania roślin. Jej nasiona z łatwością znajdziemy niemalże wszędzie, ale pamiętajmy, żeby wybierać raczej tę w papierowych kopertach, a nie na wagę. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasiona będą dobrej jakości. Sprawdźmy opakowanie, jeśli jest wypłowiałe, ma ślady po zaciekach – nie kupujmy go. Każde naruszenie oznacza, że nasiona były źle przechowywane i mogą nie wyrosnąć.

Samo wysiewanie jest proste – wystarczy nam do tego płaski pojemnik (może to być talerzyk), na którego dnie położymy ligninę lub watę. Nasiona należy rozsypać równomiernie, mogą być blisko siebie, ale nie na tyle blisko, żeby na siebie nachodziły – te pod spodem nie wyrosną. Unikamy zostawiania dużych, pustych przestrzeni – głównie ze względów dekoracyjnych. Rzeżucha lubi wilgoć, ale w pojemniku nie może być zbyt dużo wody – najlepiej regularnie zwilżać watę spryskiwaczem. Jak często? Tak aby przez cały czas była wilgotna. Jeśli podłoże będzie suche, rzeżucha szybko zacznie obumierać. Poza tym powinna stać w ciepłym i jasnym miejscu.

Efekty zobaczymy niemal natychmiast. Nasiona zaczynają pęcznieć już pierwszego dnia, w ciągu dwóch dni będą widoczne małe kiełki, a trzy dni później będzie można cieszyć się swoją własną, miniaturową trawką.

Co można robić z rzeżuchą?

Oprócz tego, że ładnie wygląda, oczywiście można ją też jeść. Tradycyjnie na kanapkach, do sałatek, świetnie smakuje też z jajkami. Jej smak jest pikantny, ostry, dość oryginalny, ale trzeba przyznać, że niemal wszyscy ją lubią. To bardzo dobrze, bo ma wiele cennych właściwości. Chroni przed nowotworami, dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy i witaminie C. Będzie szczególnie przydatna dla palaczy, bo zapobiega rakowi płuc. Ma też dużo luteiny, która świetnie wpływa na wzrok i wzmacnia kości. Wiesz, że garść rzeżuchy dziennie jest w stanie dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy K? Dlatego powinny ją jeść dzieci i osoby starsze, które są narażone na osteoporozę. Nie bez powodu jest tak popularna właśnie w okresie Wielkanocy (chociaż powinniśmy ją jeść cały rok!). Właśnie wtedy ludzki organizm nie ma dostępu do świeżych warzyw i owoców, a przesilenie wiosenne go mocno nadwyręża. Rzeżucha, która posiada witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarkę, potas, magnes, wapno, żelazo, chrom i jod może znacznie uzupełnić braki witamin w okresie pozimowym. Ważną informacją dla rodziców, którzy w swoim domu mają niejadka – rzeżucha wzmacnia apetyt, więc może warto w jakiś sprytny sposób przemycić ją do jego posiłków?

Nie tylko w fantazyjny sposób ozdobi świąteczny stół, ale także odżywi i oczyści organizm, który po zimie potrzebuje szczególnej pielęgnacji. Poza tym, jak często coś, co jest ładne i smaczne jest jednocześnie tak zdrowe? Korzystajmy z jej dobrodziejstw, szczególnie, że jest tak łatwa w uprawie – wystarczy odrobina waty, wody i dobrych chęci.

Artykuł został przygotowany przez firmę nasionacebulki.pl/ specjalizującej się w wysyłkowej sprzedaży nasion kwiatów i warzyw.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Zobacz również

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*