Kilka prostych zasad: jak urządzić ogród przy restauracji?

ogród przy restauracji

Gdy za oknem coraz cieplej i przyjemniej, nie mamy ochoty przesiadywać w zamkniętych pomieszczeniach. Wszyscy wybieramy świeże powietrze, nawet podczas spożywania posiłków. Warto zainwestować w ogród przy restauracji.

Ogródek przy restauracji jest jej wizytówką…

Na sezon ogródków restauracyjnych czekają całą zimę zarówno klienci, jak i sami restauratorzy. Klienci odpoczywają, relaksują się, a restauratorzy mają dodatkowe – obok restauracji – źródło dochodu. Co oznacza „sezon ogródkowy”? Jest to czas, kiedy przy restauracjach wystawiane są stoły, krzesła, kanapy, fotele, parasole, markizy, pergole. Stanowią one przedłużenie restauracji. Ogród przy restauracji ma przede wszystkim zachęcić potencjalnego klienta. Stanowi on swego rodzaju zaproszenie, a nawet reklamę. W związku z powyższym, warto zadbać o niego z najwyższą starannością. Powinien przyciągać klientów, a nie odpychać. Poza stylem, powinniśmy także zachować taką samą kolorystykę wystroju. Jeżeli w restauracji dominują ostre, zdecydowane kolory, to w ogrodzie nie mogą być pastelowe, delikatne (i na odwrót).

Urządzenie bajecznego ogrodu przy restauracji w kilku krokach…

Pierwszym krokiem w urządzeniu ogródka przy restauracji są przepisy prawne. Jeśli chcesz umiejscowić ogródek na własnej posesji to nic nie stoi na przeszkodzie. Trudniej jest, jeśli stoliki i krzesła będą zajmować chodnik przeznaczony do ruchu pieszych. W pierwszej kolejności należy uzyskać zgodę od zarządcy drogi oraz uiścić stosowną opłatę. Zezwolenie wydawane jest w formie decyzji administracyjnej. Musisz pozostawić także drogę dla pieszych o szerokości 1,5 metra. Kwestie prawne mamy za sobą. Teraz kolejny krok, czyli urządzenie.
Ogródek wyglądem musi nawiązywać do restauracji. Zachowany musi zostać styl. Jeżeli restauracja jest utrzymana w styku renesansu, to ogródek nie może być nowoczesny. Niedozwolonym jest mieszanie stylów. Ogródek musi zostać urządzony w taki sam sposób, jak restauracja.

ogród przy restauracji

Do restauracji ludzie przychodzą żeby zjeść. Ogród wybierają, aby zrelaksować się. Jedzenie na świeżym powietrzu sprawia, że poznajemy nowe, nieznane nam dotąd smaki. Urządzając to magiczne miejsce warto zadbać o meble, dodatki, oświetlenie, donice, roślinność, ogrzewanie i wiele innych. Poniżej krótkie wskazówki, na co zwrócić szczególną uwagę.

  1. Meble. Stawiamy na wysoką jakość, solidność wykonania, trwałość, swobodę oraz komfort użytkowania. Meble ogrodowe muszą być łatwe w utrzymaniu czystości. Powinny być odporne na niesprzyjające warunki atmosferyczne (słońce, deszcz). Od czasu do czasu należy je konserwować. Najlepiej sprawdzają się meble ogrodowe, które mogą zostać złożone. Zajmą naprawdę niewiele miejsca. Na wypadek większej/ mniejszej liczby gości lub zmiany warunków pogodowych można je bardzo szybko złożyć. Najmodniejsze nadal są meble wykonane z drewna. Wiklina jest typowym materiałem stosowanym do wyposażenia ogrodów. W ostatnim czasie klienci coraz częściej wybierają meble rattanowe ze stołem posiadającym szklany blat. Meble metalowe, ażurowe także cieszą się dużym zainteresowaniem. Warto aby były wyposażone w oparcie i podłokietniki. Zapewnią one podwyższenie komfortu i swobody podczas wizyty w restauracji.
  2. Nakrycia. Nakrycia stołów powinny być takie same jak w restauracji, a co najmniej nawiązywać do nich. Warto zainwestować w specjalne klipsy, które zapobiegną zrywaniu obrusów przez wiatr. Stawiając na klasykę i elegancję należy wybrać długi biały obrus. Stół można wzbogacić w dodatki nawiązujące do danej pory roku. Na wiosnę dekoracją mogą być jajka Wielkanocne, a jesienią dynia bądź kasztany.
    Jeżeli chodzi o krzesła i kanapy należy położyć poduszki (w szczególności, jeżeli meble są rattanowe, metalowe lub posiadają inną chropowatą powierzchnię). Dodatkowym atutem będą koce, czy pledy przewieszone na oparciu. W przypadku chłodniejszych dni świetnie sprawdzą się, jako okrycie dla gości.
  3. Ochrona przed słońcem i deszczem. W tym zakresie świetnie sprawdzą się parasole oraz markizy. Muszą być one wyprodukowane z trwałego materiału, aby nie wyblakły pod wpływem wysokiej temperatury, nasłonecznienia i opadów deszczu. Świetną, a zarazem naturalną ochronę będą spełniały drzewa i krzewy.
  4. Oświetlenie. Szczególnie ważne wieczorami i nocą. Pełni funkcje oświetleniowe, jak i dekoracyjne. Modne w ostatnim czasie lampiony wprowadzają magiczną atmosferę w ogródku restauracyjnym. Świece stwarzają romantyczną atmosferę. Podgrzewacze pięknie wyglądają na stole umiejscowione np. w kieliszku. Fajnie będą wyglądać girlandy przewieszone nad stolikami.
  5. Roślinność. Szalenie ważny element przy wystroju każdego ogródka. Rośliny nawiązują do natury. Otoczeni zielenią odpoczywamy, uspokajamy się. Relaksujemy się i mamy poczucie, że przebywamy z dala od miastowego zgiełku. Przy wyborze roślin należy kierować się ich sezonowością (inne kwiaty kwitną wiosna, inne latem czy jesienią). Bardzo ładnie wygląda bluszcz oplatający bramę wejściową lub zwisający na ścianie kamienicy. Jeżeli ogród ma dużą powierzchnię warto zainwestować w oczko wodne lub niewielki staw. Otaczająca go trawa, kamienie, a w środku pływające kolorowe ryby będą wyróżniały to miejsce. Ciekawie będzie wyglądać ten fontanna, pomnik zachowany w odpowiednim stylu.
  6. Donice. Stanowią element wyłącznie ozdobny. Wybór jest naprawdę ogromny. Występują o różnych rozmiarach i kształtach. produkowane są z różnych materiałów, od drewna zaczynając, przez plastik, po kamień naturalny kończąc. Posiadają tzw. „podwójne dno” pozwalające na zasadzenie roślin o różnych kształtach. Nowoczesne donice posiadają system samo-nawadniający, co pozwala na zaoszczędzenie naszego czasu. Wysokie donice ustawia się zazwyczaj przed wejściem lub pod ścianą. Niższe na parapetach. Pięknie prezentują się doniczki zawieszone pod sufitem, a z nich widoczne opadające kwiaty.
  7. Ogrzewanie. Kiedy robi się coraz zimniej warto zadbać o klienta i zainwestować w specjalne kominki lub ogrzewacze. Nowoczesne rozwiązania pozwalają na przedłużenie sezonu ogródków restauracyjnych.
  8. Podłoże. Najlepiej stabilne i równe, czyli:
    – deska,
    – płytki,
    – kostka brukowa.
    Równe, aby stojące na nich meble nie przemieszczały się.

ogród przy restauracji

Przy aranżacji ogródka przy restauracji warto wybrać meble o najwyższej jakości, a także inne solidne wyposażenie. Należy postawić na nowoczesność, funkcjonalność i oryginalność. Połączenie tych cech sprawi, że stworzysz unikalny ogród. Ludzie często będą do niego wracać, szukając w nim ukojenia, spokoju i relaksu. Poza pysznym jedzeniem w restauracji, ogród pozwoli na oderwanie się od rzeczywistości.

Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep meblowy Ogrodolandia oferujący min. meble do restauracji:ogrodolandia.pl/meble-do-restauracji

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Zobacz również

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*