Olej tamanu lekiem na trądzik!

Olej tamanu

Olej tamanuOlej tamanu jest nowością na naszym rynku, ale cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno ze strony konsumentów jak i producentów kosmetyków. Wszystko dzięki swoim cudownym właściwościom. Jakim? Olejek tamanu ekspresowo leczy niedoskonałości na twarzy, rany, opryszczki czy podrażnienia po goleniu. Jednak znany jest przede wszystkim jako skuteczny lek na trądzik.

Tamanu Oil otrzymywany jest z wysuszonych pestek dojrzałych owoców drzewa Calophyllum Inophyllum w procesie wytłaczania. Tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nie traci swoich właściwości. Nie wolno go podgrzewać. Jest to aromatyczny olej o charakterystycznym, niezwykle intensywnym zapachu. Ma ciemnobrązowo – zielonkawą barwę i jest tłusty, pomimo to, bardzo dobrze się wchłania. Drzewo tamanu, z którego powstaje olej występuje w rejonach tropikalnych Azji, Afryki a także na wyspach Oceanu Spokojnego. Owoce z wierzchu mają zieloną barwę, natomiast w środku kryją żółte jądro.

Ciekawostka: Do produkcji 5 kilogramów oleju tamanu (tłoczonego na zimno) potrzeba aż 100 kilogramów owoców tamanu. Stąd dość wysoka cena produktu.

Olejek tamanu znany jest przede wszystkim z właściwości gojących, przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Warto też wspomnieć, że intensywnie regeneruje skórę i redukuje blizny.

Jak stosować olej tamanu?

  • Na skórę:

Zaleca się stosować olej w postaci nierozcieńczonej jedynie punktowo – na wypryski, blizny, drobne skaleczenia, poparzenia czy chorobowe zmiany skórne. Bezpośrednio przed nałożeniem na skórę można dodać do ulubionego kremu lub balsamu kilka kropli Tamanu Oil (balsam: małe porcje balsamu mieszamy z olejem na dłoni i od razu nakładamy na ciało. Krem: w zagłębieniu dłoni mieszamy dokładnie na jednolitą masę odrobinę kremu i kilka kropel olejku. Nakładaj opuszkami palców, delikatnie masując i lekko wklepując w cerę). W przypadku cery suchej dodajemy większą ilość olejku ze względu na jego nawilżające właściwości, natomiast dla cery tłustej zaledwie kilka kropli.

  • Na włosy:

Olej tamanu wcieramy w skórę głowy, po czym dokładnie myjemy szamponem.

Stosowanie oleju tamanu:

  • Poleca się go do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej, zanieczyszczonej i mieszanej. Sprzyja gojeniu wyprysków, łagodzi stany zapalne, redukuje blizny, jakie występują po trądziku, zapobiega tworzeniu się zaskórników.
  • Dla cery dojrzałej i zmęczonej do intensywnej regeneracji.
  • Może być stosowany jako kuracja, która redukuje blizny oraz świeże rozstępy skóry.
  • Doskonały na okolicę oczu, szyję, dekolt i na całe ciało.
  • Przeznaczony do wcierania w owłosioną skórę głowy,w  przypadku występowania łupieżu, łuszczycy, swędzenia, łysienia a także zapalenia mieszków włosowych.
  • Jest odpowiednim produktem do stosowania na skórę podrażnioną peelingami lub kwasami – występuje w tym przypadku jako kuracja łagodząca, która jednocześnie sprzyja regeneracji i formowaniu się nowego, zdrowego naskórka.
  • Poleca się stosować olej tamanu jako środek łagodzący i gojący zaczerwienienia, podrażnienia, ból i swędzenia w przypadku ran, ukąszeń i uszkodzeń mechanicznych skóry.

Szczególne właściwości oleju tamanu wynikają z unikalnych, charakterystycznych jedynie dla tamanu właściwości chemicznych, które zidentyfikowane zostały podczas prowadzonych przez wiele lat badań naukowych. Są to 2 najważniejsze składniki: kwas kalofillowy i kallofilloidyna – naturalne flawonoidy, posiadające działanie przeciwzapalne, kojące, przeciwobrzękowe, antybakteryjne i antybiotyczne.

Nie musisz wierzyć nam na słowo – wystarczy, że wypróbujesz sam, tylko uważaj bo efekty mogą przekraczać Twoje najśmielsze wyobrażenia 🙂 Przekonaj się co potrafi olej tamanu.

Jesteśmy importerami. Zapraszamy do współpracy! vivio.pl

[Głosów:2    Średnia:4.5/5]

Zobacz również

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*