O chińskiej porcelanie słów kilka

O chińskiej porcelanie słów kilka

O chińskiej porcelanie słów kilkaMówi się, że to co jemy mówi o tym kim jesteśmy. Warto również nie zapominać, że o tym kim jesteśmy wiele mówi to na czym jemy. Nasze talerze, sztućce i porcelana często odzwierciedlają nasz charakter. Plastikowe talerze mogą być symbolem niezdrowego trybu życia. Naczynia z tworzyw sztucznych oznaką nienaturalnego pożywienia. Metalowe kojarzą się z surwiwalem, zaś szklane związane są z obecnie panująca modą. Jednak wśród różnych odmian wyróżnić można tworzywo będące symbolem szyku i elegancji – porcelana. Potrawy podane na naczyniach z porcelany sprawią, że posiłek nabiera wyjątkowego charakteru.

Białe złoto Chin

Porcelana to odmiana białej i prześwitującej ceramiki o niezwykle wysokiej jakości. Obecnie wytwarzana jest z mieszanki glinki kaolinowej, skaleniu i kwarcu. Powstaje w wyniku wypalania uformowanych materiałów w temperaturze 920-980°C dla wyborów nieszkliwionych, bądź 1280-1460°C dla wyrobów szkliwnych. Naczynie   wyróżnia się niską nasiąkliwością, wysoką odpornością na wpływ czynników chemicznych, nieprzepuszczalnością oraz odpowiednimi właściwościami dielektrycznymi. W Europie porcelanę określano mianem „białego złota”. Było jednym z najdroższych i najbardziej wartościowych podarunków, porównywalne często do złota. Wśród jej odmian prym wiodła chińska porcelana.

Historia porcelany

Chińska porcelana powstała za czasów panowania dynastii Tang w latach 618-907. Jednak już na przełomie III/IV w. n.e. wynaleziono kamionkowe naczynie wyróżniające się spieczonym czerepem. Umiejętne połączenie kaolinu i skalenia ze wspomnianymi kamionkami dawało porcelanę. W czasie panowania   dynastii Sung, w latach 960-1279 nastąpił rozwój technologiczny, który sprawił, że za czasów epoki Ming porcelana przybrała grubość skorupki jajka. Umożliwiło to powstanie całej zastawy stołowej i naczyń dekoracyjnych. W następnych latach porcelana przechodziła kolejne etapy ewolucji przybierając nowe formy i barwy.

Porcelana w Europie

Chińska porcelana trafiła do Europy w XI wieku i wzbudziła spore zainteresowanie, jednak dopiero na przełomie XVII i XVIII, stała się jednym z głównych chińskich towarów importowanych. Zainteresowanie szło w parze wraz z rozwojem. Naczynia nabierały różnorodnego kształtu i barw. Była ozdobiona scenkami rodzajowymi i pejzażami, lub przybierała formę wazonów ogrodowych. Główna produkcja odbywała się w miejscowości Kin-te-Czen.

Dla wielu osób chińska porcelana stała się symbolem arystokracji i dobrego gustu. Posiłki podawane na azjatyckich naczyniach nabierały nowego smaku. Porcelana to symbol wykwintnego posiłku. Dań podawanych z klasą, gustem i dobrym smakiem. To także oznaka przywiązania do tradycji i kultury. Dziś chińską porcelanę można kupić w bardzo wielu miejscach na całym świecie. W Polsce bogatą ofertę białego złota z Chin posiada m.in. sklep porcelana24.pl.

Organizując rodzinną kolacje, spotkanie biznesowe lub romantyczny posiłek nie można zapominać o tych niezwykłych naczyniach.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Zobacz również

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*