Domowe nalewki – o czym trzeba pamiętać?

wino domowe

wino domoweNiegdyś przygotowane samodzielnie nalewki można było znaleźć praktycznie w każdym domu, zwłaszcza na wsiach czy w mniejszych miastach. Dziś moda na robienie nalewek domowymi sposobami powraca – trunki te nie tylko są smaczne i o wiele tańsze od kupnych, ale też często pełnią różne prozdrowotne funkcje. O czym trzeba jednak pamiętać, przygotowując nalewki w domu?

Przepisy na nalewki zazwyczaj dokładnie precyzują, czego potrzebujemy podczas wykonywania konkretnego trunku. Niemniej jednak wiele produktów warto mieć przygotowanych zawczasu, aby potem w popłochu ich nie szukać w sklepach. Sprawdźmy, co jest niezbędne do przygotowania domowej nalewki oraz jak wyglądają najpopularniejsze przepisy.

Niezbędny sprzęt

Robienie nalewki jest – szczególnie w kwestii sprzętu – o wiele mniej skomplikowane niż przygotowanie innych alkoholi w warunkach domowych. Przede wszystkim niezbędne będzie spore, szklane naczynie, w którym nalewka będzie przechodziła proces maceracji, czyli będzie zalana odpowiednimi płynami – zazwyczaj wódką czy spirytusem. Dodatkowo, potrzebujemy także butelek do rozlania nalewki – te najlepiej, aby były wykonane z ładnego, przejrzystego szkła, co podkreśli barwę trunku. Podczas samego procesu rozlewania nalewki do butelek celem jej maturacji (czyli, krótko mówiąc, dojrzewania do spróbowania) przyda się również gaza czy filtry do kawy, dzięki którym można odfiltrować wszelkie mętne elementy trunku, aby nie dostały się do butelki; wówczas nalewka zyska piękny, klarowny kolor.

Jakie owoce wybierać?

nalewkiW zasadzie ze wszystkich owoców oraz większości ziół bez problemu można przygotować nalewkę. Jednakże doświadczone w tej pracy osoby decydują się najczęściej na owoce o wyrazistym smaku, ponieważ będą one gwarantowały pełniejszy bukiet samej nalewki. Jeśli stosujemy owoce mniej aromatyczne, powinniśmy dodać do nich przypraw czy ziół – warto jednak sprawdzić, które podkreślą smak, a które raczej sprawią, że po dłuższym czasie leżakowania nalewka będzie miała gorzki posmak. Owoce zawsze należy wybierać w pełni dojrzałe – takie będą najsmaczniejsze. Jeśli mamy wybór, dobrze jest zrywać czy zbierać owoce po kilku słonecznych dniach i z samego rana, ponieważ można zauważyć delikatne różnice w smaku nalewki z owoców dojrzewających w słońcu oraz w dni deszczowe. Owoce z pestkami bezwzględnie należy drylować, bo te są nie tylko niesmaczne, ale również często i niebezpieczne dla zdrowia z uwagi na cyjanowodór.

Nalewka z wiśni

Przepisów na tę jedną z najpopularniejszych nalewek jest sporo. Podstawowy obejmuje ok. 2 kg wydrylowanych, dojrzałych wiśni, które zasypuje się warstwami 700 gramami cukru. Słoik z takimi wiśniami zostawiamy na ok. 3 tygodnie w ciepłym miejscu, a następnie wlewamy do niego litr alkoholu – dla lepszej mocy: spirytusu i wódki w proporcjach 1:1. Po minimum trzech miesiącach nalewkę filtrujemy, wiśnie mrozimy (są świetne do ciast), a trunek możemy nadal leżakować.

Nalewka z cytryny

Dojrzałe, wyparzone, niewoskowane cytryny z odciętymi końcówkami w ilości 1 kg zalewamy 0,75 l alkoholu (0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu), dodajemy kilka łyżek miodu (np. lipowego) i odstawiamy na min. 2 miesiące. Następnie zlewamy cytrynówkę, dolewamy opcjonalnie do niej 0,5 l wody i wyciskamy sok z leżakujących cytryn. Taką nalewkę można pić od razu albo zostawić do leżakowania.

Artykuł przygotowany we współpracy ze sklepem WinoDomowe.pl w którym znajdziesz wszystko, co potrzebne byś rozpoczął swoją przygodę z domowymi trunkami.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Zobacz również

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*