Błonnik poznaj 10 najbogatszych produktów

błonnik

Błonnik pozytywnie wpływa na odchudzanie, zaskoczeniem jednak może być fakt, że organizm ludzki nie jest w stanie go strawić! Błonnik jest kalorycznie neutralny, nie dostarcza nam energii, ani nie stanowi budulca. Nie zmienia to faktu, że jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia i powinniśmy go spożywać od 20 do 40g dziennie.

Błonnik rozpuszczalny.

Jego źródłem są przede wszystkim owoce, owies, orzechy i suche nasiona strączkowe. Te rodzaj błonnika skutecznie obniża cholesterol, ponieważ wykorzystuje go przy tworzeniu soków jelitowych, obniża poziom cukru we krwi, pochłania toksyny i usuwa je z organizmu oraz skutecznie leczy biegunki.

Błonnik nierozpuszczalny.

Zawarty jest głownie w produktach zbożowych np. otrębach pszennych oraz niektórych warzywach i pestkach. Wpływa on pozytywnie na przyśpieszenie pracy jelit i zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych przyśpieszając trawienie. Produkty bogate w błonnik pęcznieją w żołądku, na długo dając nam poczucie sytości.

10 najbogatszych produktów w błonnik

Produkty wysoko błonnikowe (dane na 100g produktu).

  • Soczewica – 8,9 g. Również doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Soczewice solimy nie wcześniej niż 10 minut przed końcem gotowania.
  • Siemię lniane – 27,3 g. Zawartość błonnika wydaje się imponująca, jednak znacznie trudniej spożyć 100 g ziaren lnu niż orzechów. Najlepiej przyjmować go w postaci naparu lub w proszku. Żołądek nie jest w stanie strawić ziaren lnu.
  • Czerwona fasola – 8.5 g. Podobnie jak soczewica jest również świetnym źródłem białka, witamin z grupy B i minerałów.
  • Otręby owsiane – 17.5 g. Jeśli chcesz zdrowo schudnąć, powinny stać się częścią twojej codziennej diety. Są doskonałym źródłem błonnika i sycą na wiele godzin.
  • Migdały – 12,9 g. Korzystnie wpływają na tkankę mózgową i układ sercowo – naczyniowy. Są bogate w błonnik i witaminy.
  • Pistacje – 6,1 g. Jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Zawierają błonnik, witaminy, składniki mineralne oraz luteinę i fenole.
  • Makadamia – 6 g. Pomimo bardzo wysokiej kaloryczności mogą pomóc ci schudnąć. Zawarte w nich tłuszcze dobroczynnie wpływają na organizm, a zawartość błonnika przyśpiesza przemianę materii.
  • Awokado – 3,3 g. Olej z awokado jest pysznym i zdrowym zamiennikiem masła. Możesz je spożywać nie tylko w formie owocu.
  • Karczochy – 5,4 g. Bardzo niska kaloryczność i duża zawartość błonnika.
  • Słonecznik – 6 g. Również duża zawartość magnezu i wapnia. Wspaniałe źródło witamin B6 oraz E.
[Głosów:4    Średnia:4.8/5]

Zobacz również

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*